Roladki schabowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Jeżeli są duże kroimy na mniejsze części a małe zostawiamy w całości, cebulę kroimy w kostkę i wraz z kurkami smażymy na 6 łyżkach oleju.
2.Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 20 minut aż odparuje z nich woda i kurki będą miękkie. Do podsmażonych kurek dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
3.Schab rozbijamy na cienkie kotlety i posypujemy solą oraz pieprzem.
4.W środek każdego kotleta wykładamy dużą łyżkę farszu z kurek i zwijamy ciasno jak krokiety.
5.Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony na rumiano.
6.Następnie podsmażone roladki przekładamy na blachę z piekarnika, wlewamy po 5 łyżek oleju i wody i pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.W czasie pieczenia roladki podlewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem aby były soczyste.
Komentarze