Roladki schabowe z kurkami

4.48 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Miękkie i soczyste roladki z kurkami i pietruszką, które smakują wyśmienicie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 dużych plastrów schabu
    50 dag kurek lub innych grzybów leśnych
    1 duża cebula,
    6 łyżek oleju,
    sól, pieprz,
    2 jajka,
    łyżeczka przyprawy do kurczaka,
    bułka tarta,
    1/2 pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Roladki schabowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki 1. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Jeżeli są duże kroimy na mniejsze części a małe zostawiamy w całości, cebulę kroimy w kostkę i wraz z kurkami smażymy na 6 łyżkach oleju.
  • Roladki 2. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 20 minut aż odparuje z nich woda i kurki będą miękkie. Do podsmażonych kurek dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
  • Roladki 3. Schab rozbijamy na cienkie kotlety i posypujemy solą oraz pieprzem.
  • Roladki 4. W środek każdego kotleta wykładamy dużą łyżkę farszu z kurek i zwijamy ciasno jak krokiety.
  • Roladki 5. Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony na rumiano.
  • Roladki 6. Następnie podsmażone roladki przekładamy na blachę z piekarnika, wlewamy po 5 łyżek oleju i wody i pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.W czasie pieczenia roladki podlewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem aby były soczyste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować