Roladki faszerowane kurkami i serem w sosie kurkowym

4.5 (187 ocen)

To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek. Kurki są aromatyczne i pyszne, idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 3 plastry schabu
    350-400g świeżych kurek
    1 duża cebula
    Ser żółty
    Bułka tarta
    Masło, olej
    Sól, pieprz
    0,5 l bulionu
    0,5 szklanki śmietany
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sosy

Roladki faszerowane kurkami i serem w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbić na cienkie kotlety (najlepiej pod folią spożywczą). Posolić i popieprzyć każdy kawałek.
  • Roladki faszerowane kurkami i serem w sosie kurkowym 2. Kurki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Na patelnię z masłem wrzucić kurki i cebulę, podsmażyć. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.
  • Roladki faszerowane kurkami i serem w sosie kurkowym 3. Następnie na każdy płat mięsa kłaść kawałek sera żółtego oraz porcję kurek (pozostałe kurki posłużą do przygotowania sosu) i zwijać roladki - najpierw boki do środka, a następnie od dołu do góry. Roladki panierować w bułce tartej i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie usmażyć roladki z każdej strony, na oleju - na wolnym ogniu, pod przykryciem - żeby w środku nie były surowe.
  • 4. W rondelku podgrzać bulion. Dodać podsmażone kurki, chwilę podgotować. Śmietanę i mąkę wymieszać w kubeczku, dolać odrobinę gorącego bulionu i wlać do rondelka. Przyprawić do smaku i chwilkę pogotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować