Roladki drobiowe z kurkami

4.48 (173 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pomysł na letni obiad. Roladki przygotowuję się bardzo szybko. Smakują pysznie z ziemniakami.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 podwójne piersi z kurczaka,
    • 300-350g kurek,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 duża cebula,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
    • 100g żółtego sera,
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki drobiowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Większe kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, Szklimy cebulę. Następnie dodajemy kurki i smażymy je kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Po usmażeniu kurki siekamy w drobną kostkę i doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
    Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na 2-3 części każdą – otrzymamy w ten sposób 8-12 filetów. Fileciki z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej rozbijać je przez folię, aby mięso się nie poszarpało. Każdy filet oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
    Na rozbite filety nakładamy porcję farszu kurkowego i zwijamy ciasne roladki. Roladki możemy spiąć wykałaczkami.
    Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Roladki obsmażamy partiami na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu. Podsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujmy startym serem. Jeśli zostało nam farszu to wykładamy go także na wierzch roladek. Zapiekamy razem około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni tzn. do rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Grzyby Kurczak Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować