Roladki schabowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Troszkę inna propozycja na klasycznego schabowego, warzywa i schab idealnie do siebie pasują.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu
    1 marchewka
    2 różyczki kalafiora
    1 biała cebula
    1 czerwona cebula
    3/4 szklanki śmietany 30%
    2 szklanki bulionu warzywnego
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki schabowe z warzywami 1. Schab pokroić w dość grube plastry i cienko rozbić. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, kalafior podzielić na małe kawałeczki ( odciąć tylko jego białą cześć od łodygi).
    Rozbite kotlety ułożyć na desce jeden obok drugiego, posypać niewielką ilością soli, pieprzu czarnego oraz przyprawą warzywną, ułożyć po kilka słupków marchewki na niej położyć różyczki kalafiora i troszkę posiekanej zielonej pietruszki, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami.
  • roladki schabowe z warzywami 2. Rozgrzać patelnie z grubym dnem ( smażymy bez tłuszczu) i na rozgrzanej patelni obsmażyć roladki na jasno złoty kolor i zalać bulionem warzywnym, dołożyć cebule pokrojone na ćwiartki, przykryć i dusić około 20 minut. Kiedy mięso będzie miękkie dolać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą suszonego tymianku, ponownie sos zagotować i na małym ogniu dusić jeszcze około 5 minut.

Porady

Jeśli ktoś lubi gęste sosy to może dodatkowo zagęścić go łyżką mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kalafior Marchewka Schab Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować