Niezwykle aromatyczne i soczyste roladki schabowe na obiad.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 kg marchwi
2 średnie cebule
1/2 papryki
30 dag sera żółtego
10 dag masła
1 kostka rosołowa drobiowa
sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, papryka słodka
mąka kukurydziana lub bułka tarta
wykałaczki
Roladki schabowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
2.Przekładamy marchew na patelnię dodajemy masło i smażymy podlewając wodą by marchewka zmiękła ale się nie rozgotowała. Dodajemy kostkę rosołową, mieszamy i pod koniec smażenia wsypujemy posiekaną cebule. Chwilę jeszcze dusimy doprawiając do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Paprykę myjemy, wykrawamy nasiona i kroimy na paski. Ser żółty również kroimy na słupki.
4.Mięso oczyszczamy , kroimy na plastry i rozbijamy cienko. Każdy płat obsypujemy wymieszanymi wcześniej przyprawami, rozsmarowujemy farsz marchewkowy, kładziemy pasek papryki i słupek sera. Zwijamy w roladkę,spinamy wykałaczkami i obtaczamy w mące kukurydzianej lub bułce tartej.
5.Smażymy na głębszym oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
6.Pozostały farsz marchewkowy wykładamy na wierzch,podlewamy 1 szkl wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 80 min. w temp.180*C.Podajemy z ziemniakami z wody.
Porady
Jeśli użyjemy przypraw które nie zawierają glutenu a panierkę zrobimy z mąki kukurydzianej to danie będzie bezglutenowe.
Komentarze