Roladki schabowe z kaszą, boczkiem i cebulą

4.51 (162 ocen)

  • 60 min

Te roladki to mój kulinarny eksperyment który okazał się strzałem w dziesiątkę. Mięso jest pyszne, sycące, a farsz z kaszy ma bardzo oryginalny smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Mięso:
    -8 plastrów schabu
    -2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    -4 łyżeczki ziół prowansalskich
    -sól

    Farsz:
    -1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
    -2 jaja
    -2 cebule
    -3 plastry tłustego parzonego boczku
    -1/2 łyżeczki soli
    -1/2 łyżeczki pieprzu

    dodatkowo:
    -wykałaczki
    -4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Roladki schabowe z kaszą, boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) wrzucamy boczek. Podsmażamy, aż zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Następnie wrzucamy kaszę i dokładnie łączymy ze sobą zawartość patelni. Smażymy kolejne 2 minuty.
  • 3. W tym czasie jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię z kaszą i dokładnie mieszamy, aby cała jej zawartość się połączyła. Smażymy do momentu aż jajka się zetną. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 4. Schab rozbijamy na cienkie plastry. Każdy plaster bardzo lekko solimy, z jednej strony nacieramy dokładnie odrobiną pieprzu ziołowego (ok 1/4 łyżeczki), a z drugiej połową łyżeczki ziół prowansalskich.
  • 5. Na środek każdego plastra schabu od strony, z której doprawiony był pieprzem wykładamy obficie farsz (po około 2-3 łyżki). Zwijamy w roladkę i brzegi spinamy wykałaczkami.
  • 6. Roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Podlewamy olejem. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut.

Porady

Roladki można spokojnie przygotować w starym prodziżu bez regulacji temperatury (ja je przygotowałam w właśnie takim). Pieczemy je wtedy przez 40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować