Roladki schabowe opatulone boczkiem

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Roladki te wymyśliła moja Mama. Dodatek boczku oraz panierka z ciasta naleśnikowego tworzy przyjemny smak tej potrawy.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 5 porcji:

    5 dużych, cienko rozbitych kotletów schabowych oprószonych solą i pieprzem
    5 plasterków boczku wędzonego podłużnego (jak najszerszy)
    5 plasterków sera żółtego
    1 pomidor
    ok 10 gałązek natki pietruszki

    Ciasto naleśnikowe:
    1 jajko
    5 łyżek mleka
    tyle mąki aby ciasto było bardzo gęste
    sól, pieprz

    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Roladki schabowe opatulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki schabowe 1. Na każdy kotlet schabowy nakładamy plasterek sera żółtego.
    Na boku każdego układamy po 2 plasterki pomidora i ok 2 gałązki pietruszki- można więcej.
    Schabowe zwijamy w roladki, a następnie owijamy plastrem boczku. Spinamy wykałaczkami.

    Z przygotowanych składników wyrabiamy ciasto jak na naleśniki tylko zdecydowanie gęstsze. Każdego kotleta panierujemy i kładziemy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

    Smażymy na wolnym ogniu, często obracając, by roladki się nie przypaliły.
    Kotlety odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

    Smacznego!

Porady

Przygotowane roladki stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych: ziemniaków, ryżu, świeżej sałatki, a także mogą być wykorzystane jako przystawka- pokrojone na cieńsze plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Schab Sery Panierka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować