Roladki ze schabu z papryką i boczkiem, marynowane w sosie teriyaki i duszone z warzywami z mrożonej mieszanki chińskiej. Danie bardzo szybkie, chociaż marynowanie mięsa musi potrwać...
Roladki schabowe duszone z warzywami w sosie teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu cienko rozbijamy, zalewamy 3 łyżkami sosu teriyaki, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc, a przynajmniej na kilka godzin. Paprykę kroimy wzdłuż na paseczki o długości odpowiadającej wymiarom plastrów schabu. Na każdym plastrze mięsa układamy dwa plastry boczku i połowę paseczków papryki. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.
2.Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy roladki i odkładamy je. Na tłuszcz wykładamy mrożonkę, podgrzewamy, a kiedy się rozmrozi dodajemy przyprawy i 3 łyżki sosu teriyaki. Na warzywa wykładamy roladki i dusimy pod przykryciem ok. 12 minut.
3.Roladki podajemy z warzywami. Ja dodałam listki sałaty rzymskiej i pomidorki cherry. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej sycące, można podać je z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Komentarze