Roladki schabowe duszone z warzywami w sosie teriyaki

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Roladki ze schabu z papryką i boczkiem, marynowane w sosie teriyaki i duszone z warzywami z mrożonej mieszanki chińskiej. Danie bardzo szybkie, chociaż marynowanie mięsa musi potrwać...

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 plastry schabu
    4 cienkie plastry boczku wędzonego parzonego
    1 podłużna papryka czerwona słodka
    400 g mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej
    6 łyżek sosu-marynaty teriyaki
    3 łyżki masła klarowanego
    1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
    mielone płatki chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Roladki schabowe duszone z warzywami w sosie teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu cienko rozbijamy, zalewamy 3 łyżkami sosu teriyaki, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc, a przynajmniej na kilka godzin. Paprykę kroimy wzdłuż na paseczki o długości odpowiadającej wymiarom plastrów schabu. Na każdym plastrze mięsa układamy dwa plastry boczku i połowę paseczków papryki. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy roladki i odkładamy je. Na tłuszcz wykładamy mrożonkę, podgrzewamy, a kiedy się rozmrozi dodajemy przyprawy i 3 łyżki sosu teriyaki. Na warzywa wykładamy roladki i dusimy pod przykryciem ok. 12 minut.
  • 3. Roladki podajemy z warzywami. Ja dodałam listki sałaty rzymskiej i pomidorki cherry. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej sycące, można podać je z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mieszanka chińska Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Roladki schabowe w sosie musztardowym

To może cię zainteresować