Roladki schabowe w sosie musztardowym

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Kruchutki schab, wędzony boczek, ogórek kiszony, a do tego kremowy sos musztardowy.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na roladki
    2 kotlety ze schabu po 150 g każdy
    4 plasterki wędzonego boczku
    1 ogórek kiszony
    sól i pieprz
    1 łyżka margaryny

    Na sos:
    200 g śmietany 30%
    3 łyżeczki musztardy stołowej
    300 ml bulionu
    mała łyżeczka mąki pszennej
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Roladki schabowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety porządnie, ale delikatnie rozbić. Ogórki kiszone przeciąć wzdłuż na ćwiartki. Posypać je solą i pieprzem z obu stron.
    Na rozbitym mięsie ułożyć plastry boczku i po dwie ćwiartki ogórka, zawinąć schab w ciasne roladki.
    W rondelku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć roladki ze wszystkich stron, przewracając je delikatnie, aby się nie rozwinęły. Zalać bulionem i dusić do miękkości mięsa.
    Sos. Roladki wyciągnąć z rondelka. Śmietanę wymieszać z musztardą i mąką bardzo dokładnie, żeby nie było grudek. Wlać śmietanę do rondelka i zagotować sos. Doprawić solą i pieprzem. Roladki na powrót umieścić w sosie. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką-u mnie to kiszony ogórek z cebulką pieprzem i olejem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować