Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Bogate w smaki i bardzo pyszne danie obiadowe. Roladki schabowe nadziewane porem, serem i suszonymi pomidorami duszone w kremowym sosie z warzywami. Do tych roladek polecam młode ziemniaczki i ulubioną surówkę . Nic więcej nie potrzeba. Choć czasochłonne to dla smaku warto.
Naprawdę pycha!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6-7 grubszych plastrów schabu bez kości
    6-7 plastrów sera żółtego
    6-7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
    2 pory
    1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek)
    2 ząbki czosnku
    10 dag pleśniowego serka np. brie
    1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia mięsa
    1 szklanka mleka
    1 szklanka rosołu lub bulionu domowego
    3 łyżki oleju
    1 łyżka klarowanego masła
    Sól i pieprz do smaku
    świeży koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie solimy i posypujemy pieprzem z jednej strony.
    Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski suszonymi pomidorami , zawijamy ciasno w roladki.
    Można dla pewności spiąć wykałaczkami.
    Obtaczamy w mące.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, aż się zezłocą, wyciągamy na talerz.
  • 2. Na tłuszcz z patelni wrzucamy resztę pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, wsypujemy łyżkę mąki i cały czas mieszając prażymy mąkę przez minutę, następnie nie przestając mieszać wlewamy mleko i dokładnie mieszamy tak aby mąka dobrze się rozprowadziła, wlewamy gorący rosół lub bulion, wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną z groszkiem, doprowadzamy do wrzenia, do patelni wkładamy roladki układając obok siebie, zmniejszamy ogień do minimum, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pod przykryciem dusimy całość około 15 minut, pod koniec dodajemy kremowy serek, dusimy chwilę aż wszystko się połączy.


    Zestawiamy z ognia.
    Gorące posypujemy posiekanym koperkiem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
wiktoria dzwonek

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Roladki schabowe w sosie musztardowym

To może cię zainteresować