Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami

  • wyświetlono: 241 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bogate w smaki i bardzo pyszne danie obiadowe. Roladki schabowe nadziewane porem, serem i suszonymi pomidorami duszone w kremowym sosie z warzywami. Do tych roladek polecam młode ziemniaczki i ulubioną surówkę . Nic więcej nie potrzeba. Choć czasochłonne to dla smaku warto. Naprawdę pycha!

IMG_20190918_121058
  • 7 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

6-7 grubszych plastrów schabu bez kości
6-7 plastrów sera żółtego
6-7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
2 pory
1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek)
2 ząbki czosnku
10 dag pleśniowego serka np. brie
1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia mięsa
1 szklanka mleka
1 szklanka rosołu lub bulionu domowego
3 łyżki oleju
1 łyżka klarowanego masła
Sól i pieprz do smaku
świeży koperek do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami

  • 1. Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie solimy i posypujemy pieprzem z jednej strony.
    Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski suszonymi pomidorami , zawijamy ciasno w roladki.
    Można dla pewności spiąć wykałaczkami.
    Obtaczamy w mące.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, aż się zezłocą, wyciągamy na talerz.
  • 2. Na tłuszcz z patelni wrzucamy resztę pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, wsypujemy łyżkę mąki i cały czas mieszając prażymy mąkę przez minutę, następnie nie przestając mieszać wlewamy mleko i dokładnie mieszamy tak aby mąka dobrze się rozprowadziła, wlewamy gorący rosół lub bulion, wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną z groszkiem, doprowadzamy do wrzenia, do patelni wkładamy roladki układając obok siebie, zmniejszamy ogień do minimum, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pod przykryciem dusimy całość około 15 minut, pod koniec dodajemy kremowy serek, dusimy chwilę aż wszystko się połączy.


    Zestawiamy z ognia.
    Gorące posypujemy posiekanym koperkiem.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawarzywaporschabser żółtywieprzowinamrożonkisuszone pomidoryfasolka szparagowaobiadsoswiosnadanie mięsnena ciepłokuchnia polskajesieńjednogarnkowedla gościroladki schabowekremowy sosmieszanka warzywnana gorącoserek pleśniowyschab duszony w sosie

Komentarze

Podobne przepisy

roladki

Dodane przez: Aninka88

Roladki schabowe zapiekane w sosie pieczarkowym

pyszne roladki faszerowane pieczarkami

Schabowe roladki z suszonymi pomidorami w sosie serowym

Dodane przez: Cukiereczek

Schabowe roladki z suszonymi pomidorami w...

Jeśli kupujemy schab to przeważnie...

Kurczak w boczku i kremowym sosie z warzywami

Dodane przez: beniawojt

Kurczak w boczku i kremowym sosie z warzywami

Pyszny obiad,filety kurczaka smażone...

roladki schabowe

Dodane przez: Anitka0804

Roladki schabowe w sosie pieczarkowym

Uwielbiam eksperymentować w kuchni...

Roladki schabowe z cukinią i serem duszone w mleczku kokosowym

Dodane przez: Armi As

Roladki schabowe z cukinią i serem duszone...

Dzisiejszy obiad- to kolejna udana...

Roladki schabowe w sosie serowym

Dodane przez: ewzywicka_interia_pl

Roladki schabowe w sosie serowym

Kruche mięso z aromatycznym wnętrzem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE