farsz musztardowo-pieczarkowo-fasolkowo-serowy - danie wymyslone z chęci zjedzenia czegos wytwornego i cieszacego podniebienie......roladki przyrządzam w ten sposób juz trzeci rok.....
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- pierś z kurczaka podwójna: 1 sztuka
- suszone pomidory: 1 łyżeczka
- suszona bazylia: 1 łyżeczka
- suszony czosnek: 1 łyżeczka
- musztarda: 2 łyżeczki
- czosnek (ząbek): 1 ząbek
- oliwa: 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 3 szczypty
- ser zólty salami w plasterkach: 2 plastry
- pieczarki: 4 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- fasolka szparagowa żołta: 12 sztuk
- kilka wykalaczek: 8 sztuk
Roladki kurczakowe z wyśmienitym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piers przecinamy na pół, wycinamy kostki (jesli sa), myjemy, osuszamy i rozbijamy lekko tłuczkiem tak, aby nie uszkodzic za bardzo miesa, a zeby powstał wiekszy płat.
2.Przygotowujemy marynate: zmiazdzony zabek czosnku ucieramy ze sola, dodajemy suszone ziola:pomidory, czosnek, bazylie oraz 3 łyzki oleju. Dokladnie mieszamy i nacieramy marynata piersi. Odkładamy na 3 godziny do lodówki.
3.W miedzyczasie fasolke szparagowa myjemy, odcinamy konce i gotujemy okolo 8 minut w osolonej minimalnie wodzie- tak aby fasolka była lekko miekka, ale nie rozgotowana. Ostudzamy.
4.Pieczarki myjemy i kroimy na male plasterki - dusimy je razem z posiekana cebulka na patelni na pozostalym tłuszczu. Posypujemy pieprzem i sola do smaku. Ostudzamy.
5.Wyjmujemy z lodówki piersi. Na kazdy płat nakladamy łyzeczke musztardy i rozsmarowujemy.
6.Nastepnie nakladamy 1/2 farszu pieczarkowo-cebulowego i rozsmarowujemy.
7.Dalej ukladamy w poprzek (jak na zdjeciu) 6 sztuk fasolki szparagowej.
8.Na fasolkę nakladamy plasterek sera zółtego.
9.Wszystko razem delikatnie zawijamy w roladke, spinajac wykalaczkami.
10.Tak przygotowane miesko smazymy z 4 stron na patelni grillowej, nie uzywajac juz tłuszczu. Jak sie wszystkie strony roladek zrumienią, zmniejszamy lekko ogien i przykrywamy patelnie pokrywka, duszac roladki jeszcze z 5 minut, aby doszly do siebie w cieple.
11.Nam w domu najlepiej smakuja z ryzem dzikim i paraboiled w polaczeniu z sałata zielona i pomidorkami.
Komentarze