Roladki drobiowe faszerowane cukinią z dodatkiem sera żółtego, całość po podsmażeniu duszona w utartej cukinii. To pyszny pomysł na obiad i wykorzystanie tego wspaniałego sezonowego warzywa.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 młoda średniej wielkości cukinia
sól, pieprz
plasterki sera żółtego
czubryca zielona
1 łyżka oleju
Roladki drobiowe faszerowane cukinią z dodatkiem sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młodą cukinię myjemy i odcinamy końce. Następnie bez obierania trzemy na tarce o dużych oczkach.
Filety przecinamy jak na kotlety i rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem oraz czubrycą zieloną. Na każdy rozbity płat kładziemy na środek plasterek sera żółtego a następnie dajemy utartej cukinii. Reszta cukinii zostanie do późniejszego duszenia roladek. Gotowe plastry drobiowe zwijamy i spinamy wykałaczkami lub wiążemy dratwą. Patelnię rozgrzewamy i dajemy trochę oleju, kolejno kładziemy roladki i obsmażamy je z każdej strony. Do obsmażonych roladek dodajemy pozostałą utartą cukinię, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy ok. 5 min. Po tym czasie odwracamy roladki na drugą stronę i też dusimy ok. 5 min. Gotowe roladki kroimy na plastry i podajemy wraz z duszoną z nimi cukinią.
Komentarze