Rolada żeberkowa z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealna, zdrowa wędlina na zimno do chleba. Dla smakoszy żeberek i boczku. Podana z ciemnym pieczywem smakuje wybornie.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,2 kg żeberek wieprzowych
    30 dag surowego boczku
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    Przyprawy: sól, pieprz, mielony czosnek
    Folia spożywcza do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Rolada żeberkowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żeberka oczyścić z kości, opłukać, osuszyć. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Przyprawy wymieszać ze sobą, natrzeć mięsa, wstawić do lodówki na całą noc, kilka razy przemieszać mięsa. Następnie żeberka rozłożyć, natrzeć ketchupem. Plastry boczku wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, ułożyć na otworach w żeberkach, docisnąć, zwinąć mocno w roladę. Zawinąć w folię spożywczą, piec około 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze około 50 minut. Sprawdzić przed końcem pieczenia widelcem czy mięso jest upieczone.

Porady

1.roladę można dodatkowo obwiązać sznurkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować