Pyszny delikatny schabik w szybszej i prostszej wersji, ale równie smakowitej :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
1 kg schabu
400 gr mięsa mielonego u mnie z łopatki
1 mała cebula starta na tarce
kawałek sera żółtego
plastry boczku parzonego
czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku
Rolada schabowa z mięsem mielonym obłożona boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową, pieprzem, papryką słodką i chowamy do lodówki na czas przygotowania mięsa mielonego i rozgrzania piekarnika. Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;)
2.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka.
Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę.
Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową.
Przekładamy do formy w której będzie się piekło wyłożonej folia aluminiową.
3.Pieczemy w 200 stop przez około 1,5 - 2h pamiętając aby 15 min przed końcem pieczenia rozchylić folie aby mięsko wraz z boczkiem się przyrumieniły.
Ja robiłam z połowy mięska dlatego roladka jest taka mała ;)
Smacznego !!
Komentarze