Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona Boczkiem

4.47 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny delikatny schabik w szybszej i prostszej wersji, ale równie smakowitej :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg schabu
    400 gr mięsa mielonego u mnie z łopatki
    1 mała cebula starta na tarce
    kawałek sera żółtego
    plastry boczku parzonego
    czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Rolada Schab pieczony Wędliny

Rolada schabowa z mięsem mielonym obłożona boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową, pieprzem, papryką słodką i chowamy do lodówki na czas przygotowania mięsa mielonego i rozgrzania piekarnika. Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;)
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka.
    Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę.
    Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową.
    Przekładamy do formy w której będzie się piekło wyłożonej folia aluminiową.
  • 3. Pieczemy w 200 stop przez około 1,5 - 2h pamiętając aby 15 min przed końcem pieczenia rozchylić folie aby mięsko wraz z boczkiem się przyrumieniły.
    Ja robiłam z połowy mięska dlatego roladka jest taka mała ;)
    Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować