Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przygotowanie domowej wędliny wcale nie zajmuje dużo czasu. Robiąc ją sami w domu, wiemy co jemy. Rolada sprawdzi się również na ciepło, jako danie główne do obiadu.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    Przyprawa do mięsa

    250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki świeżej natki pietruszki
    1 mała cebula
    1,5 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    Sól
    Pieprz
    Czosnek granulowany

    5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego
    1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Wędliny

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę naczynia aby mięso się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować