Ciasto biszkoptowe w postaci rolady, nadziane kajmakiem, śmietanką i lekko kwaskowymi brzoskwiniami. Bardzo delikatne ciasto do kawy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 30x36 cm
Składniki:
5 dużych jajek
220 g mąki tortowej, przesianej
220 g cukru
Sól do smaku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki gorącej wody
Papier do pieczenia
Nadzienie:
330 ml śmietanki 30%
1 puszka masy kajmakowej o smaku krówki
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
400 g brzoskwiń w syropie
Rolada z nadzieniem kajmaku śmietanki i brzoskwiń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: białka oddzielić od żółtek, dodać cukier ubić na sztywno. Do żółtek dodać ocet, wymieszać, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej wraz z gorącą wodą, delikatnie mieszać.
Blaszkę do rolady wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu roladę posypać cukrem pudrem, zwinąć w papier i ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia, potem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się. Śmietankę schłodzić a następnie ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier puder, delikatnie wymieszać. Do ubitej śmietanki z cukrem dodać schodzoną żelatynę, delikatnie wymieszać. Brzoskwie osączyć z syropu, pokroić w niewielką kostkę.
Rozwinąć roladę, posmarować kajmakiem(połowa puszki), schłodzić. Na masę kajmakową wyłożyć ¾ białej masy, rozłożyć kawałki brzoskwiń, zwinąć roladę, zwinąć w papier do pieczenia, schłodzić.
Wierzch rolady posmarować kajmakiem, schłodzić, udekorować pozostałą śmietanką i kajmakiem.
Porady
1. do masy śmietankowej można dodać 2-3 łyżki serka mascarpone.
Komentarze