Rolada z kremem arakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do białości, resztę cukru dodajemy do białek i ubijamy na sztywno. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszamy razem.
Do utartych żółtek dodajemy ubite na sztywno białka na końcu wsypujemy mąkę z resztą składników i mieszamy z masą drewnianą łyżką.
Biszkopt przelewamy na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na czystą bawełnianą ściereczkę i zawijamy biszkopt do wystygnięcia.
2.Masa:
Jajka ubijamy na parze z cukrem ok 10 minut na pulchną masę i na gorącą wlewamy olejek arakowy. Studzimy i ucieramy z 1 kostką masła. 2 łyżki masy odkładamy do innej miseczki i dodajemy kakao.
3.Biszkopt rozwijamy, nasączmy ponczem, smarujemy masą a wzdłuż środka rolady układamy pokrojonego w kostkę ananasa. Roladę zwijamy smarujemy kakaowa masą i posypujemy cukiereczkami.
Porady
Zamiast ananasa do środka rolady możemy dodać galaretkę.
Komentarze