ROLADA Z KREMEM ARAKOWYM

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyśmienita uczta dla podniebienia każdego smakosza słodkości.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1cukier waniliowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:

    2 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 olejku arakowego
    1 kostka masła
    1 łyżka spirytusu
    1/2 łyżeczki kakao

    DODATKOWO;

    100 ml naparu z herbaty
    1/2 cytryny
    2 łyżki spirytusu
    cukiereczki do posypania
    3 plasterki ananasa z puszki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z kremem arakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do białości, resztę cukru dodajemy do białek i ubijamy na sztywno. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszamy razem.
    Do utartych żółtek dodajemy ubite na sztywno białka na końcu wsypujemy mąkę z resztą składników i mieszamy z masą drewnianą łyżką.
    Biszkopt przelewamy na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na czystą bawełnianą ściereczkę i zawijamy biszkopt do wystygnięcia.
  • 2. Masa:
    Jajka ubijamy na parze z cukrem ok 10 minut na pulchną masę i na gorącą wlewamy olejek arakowy. Studzimy i ucieramy z 1 kostką masła. 2 łyżki masy odkładamy do innej miseczki i dodajemy kakao.
  • 3. Biszkopt rozwijamy, nasączmy ponczem, smarujemy masą a wzdłuż środka rolady układamy pokrojonego w kostkę ananasa. Roladę zwijamy smarujemy kakaowa masą i posypujemy cukiereczkami.

Porady

Zamiast ananasa do środka rolady możemy dodać galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować