Łaciata rolada z kremem

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Rolada bardzo smaczna, a w dodatku pięknie się prezentuje na stole;) za każdym razem można zrobić inny wzór na cieście:)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki (minus 1 łyżka)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka esencji migdałowej lub kilka kropel olejku do ciast
    opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250g serka mascarpone
    200ml śmietanki 30%
    1-2 łyżki cukru pudru
    wiśnie z dżemu lub kompotu
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Łaciata rolada z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Obie mąki przesiać (dodać proszek), wsypać do ciasta, dodać olej i esencję, delikatnie wymieszać.
    1/4 ciasta wymieszać z kakao, włożyć do rękawa cukierniczego.
    Dużą blachę wyłożyć papierem, na papier wycisnąć wzór z ciemnego ciasta, wstawić od nagrzanego piekarnika (170st.C) na 3-4 minuty. Jasne ciasto równomiernie rozsmarować na papierze, piec 10 minut w temp 170st.C.
  • 2. Przygotować czystą ściereczkę. Ciasto razem z papierem wyłożyć na ściereczkę (papier powinien być na ściereczce), zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mascarpone, zmiksować razem.
  • 4. Roladę rozwinąć posmarować kremem, wyłożyć wiśnie, zwinąć roladę, usuwając papier.
    Roladę owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok 2 godziny.
    Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować