Rolada orzechowa z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać na sztywno. Mieszając już łyżka drewnianą dodawać partiami orzechy, proszek, mąkę i bułkę tartą. Na wyłożona papierem formy wyłożyć ciasto. Pieczenie ok. 30 minut w temp. 170.stopni. Gdy biszkopt będzie upieczony odwrócić Gina ściereczkę i zwinąć wraz ze e ściereczką w rulon, wystudzić. Po wystygnięciu biszkopt można napaczowac kawa + 1 łyżka alkoholu.
2.Krem kawowy:
Śmietankę ubić wraz z cukrem dodać portiami serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w wodzie w kąpieli wodnej, dodać do kremu, dokładnie wymieszać.
3.Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie, wylac na talerz i odstawić do wystygnięcia, można to zrobić dzień wcześniej.
4.Biszkopt posmarować od wewnętrznej strony częścią kremu, na środku ułożyć paski galaretki zwinąć.w roladę. Pozostała częścią otynkować na zewnątrz oraz zrobić rozetki za pomocą worka cukierniczego. Udekorować galaretką. Boki rolady obsypać zmielonymi orzechami. Rolad schłodzić.
Komentarze