Rolada z kremem karpatkowym

  • wyświetlono: 1552 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chodziła za mną karpatka i postanowiłam ją przygotować w formie rolady. Ananasowa konfitura dodaje smaku kremowi a kulki malinowe efektownie upiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości.

32

Składniki

Rolada:
4 jajka
70 g cukru
60 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Szczypta soli
Krem:
500 ml mleka
10 g cukru pudru
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
0,5 szklanki cukru
125 g margaryny lub masła
Dodatkowo:
250 g konfitury ananasowej
250 g kulek w zalewie – malinowych (lub kolorowych draży czy suszonej żurawiny)
Polewa czekoladowa:
125 g margaryny
0,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1,5 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z kremem karpatkowym

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz pół szklanki cukru. W reszcie mleka mieszamy mąki, cukier waniliowy oraz żółtko. Gdy mleko wrze masę przelewamy do garnka. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Garnek owijamy folią aluminiową (aby nie powstał kożuch na wierzchu). Studzimy. Po wystudzeniu margarynę ubijamy na puch, dodajemy po łyżce masy. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. Roladę rozwijamy ze ściereczki. Całą smarujemy ananasową konfiturą. Następnie rozsmarowujemy cały krem. Wierzch wysypujemy 3 łyżkami malinowych kuleczek. Roladę zwijamy bardzo szczelnie, ale staramy się aby nie wypłynął nam krem. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
  • 4. Polewa: W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Dosypujemy kakao, mieszamy energicznie, chwilkę gotujemy. Dolewamy mleko i jeszcze chwilkę gotujemy. Polewamy roladę. Na wierzchu układamy malinowe kulki.
KHWS_2-2016

Porady

Roladę najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadCiastoświętapolewa czekoladowaprzepis_miesiąca1000Boże_Narodzenierolada z kremem karpatkowymzwijane ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

rolada

Dodane przez: viki2903

Rolada piernikowa z kremem pomarańczowym

Pyszne korzenne ciasto z orzeźwiającym...

rolada

Dodane przez: Habibi Chi

Błyskawiczna rolada z kremem i malinami

Lekki krem z malinami otoczony...

Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym

Dodane przez: kuchenny świat

Rolada marchewkowa z kremem jabłkowym

Rolada biszkoptowa jest bardzo...

Rolada z kremem maślano - truskawkowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rolada z kremem maślano - truskawkowym

Nie pamiętam kiedy już piekłam...

Rolada z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Rolada z jabłkami i kremem budyniowym

Ciasto biszkoptowe w postaci rolady,...

profiterolki

Dodane przez: Elwira

Profiterolki nadziewane kremem karpatkowym

Małe, nadziewane ciastka z ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE