Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mozzarellą

4.49 (144 ocen)

  • 60 min

Delikatny indyk z bogatym nadzieniem, całość zapieczona na chrupiących ziemniakach, danie z piekarnika które robi się samo, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie dwa w jednym! Pomysł własny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    9 sznycli z indyka
    2 kulki sera mozzarella z zalewy
    45 dag świeżego szpinaku
    10 dag suszonych pomidorów z zalewy
    1 por
    3 łyżki masła
    Majonez do posmarowania mięsa
    Sól i pieprz do smaku
    Przyprawa do ziemniaków
    Wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1syfmf6 1. Sznycle rozbijamy na niezbyt cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy cienko majonezem z jednej strony, odstawiamy na bok,
  • image-1523kpm 2. w tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony por oraz umyty szpinak i dusimy na masełku kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy po porcji na sznycle, na wierzch kładziemy pokrojone i osączone z zalewy pomidory oraz ser mozzarella, ściskamy mięso końcami do siebie tworząc łódki, spinamy wykałaczkami.
  • image-1c4bn36 3. W naczyniu żaroodpornym rozkładamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, skrapiamy niewielką ilością oliwy, oprószamy do smaku przyprawą do ziemniaków i solą, na wierzchu rozkładamy nadziane mięso.
    Naczynie przykrywamy folią lub pokrywą wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy około 50 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmujemy, aby mięso i ziemniaki lekko się zrumieniły.

    Podajemy z dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować