REKLAMA

rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami

wyświetlono: 9551 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ten prosty zestaw smakowy zadowoli miłośników delikatnych i soczystych mięs. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

opublikowany: 26.01.2015
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • około 1 kg filetu z indyka
    300 gramów boczku wędzonego w plastrach
    8 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (można dać więcej)
    przyprawa do kurczaka lub indyka
    3 ząbki czosnku
Ocena:

(średnia 4.5 z 140 głosów)

Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Fileta dokładnie myjemy i osuszamy, rozkrajamy do na jeden duży płat, następnie rozklepujemy dość cienko, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z obu stron, posypujemy przyprawą, delikatnie zwijamy, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

    Następnie na mięsie układamy połowę plastrów boczku i odsączone z oliwy kawałki pomidorów.
  • xxx 2. Następnie ściśle zwijamy roladę wzdłuż krótszej części.
  • xxx 3. Roladę przykrywamy z góry pozostałym boczkiem, końce zawijając pod spód.
  • xxx 4. Mięso zawijamy w folię aluminiową.
    Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z płaskim i szerokim dnem, wlewamy około 1 szklanki wody na spód naczynia.
  • xxx 5. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z wierzchu pozwalając przypiec się boczkowi.

Porady

Boczek możemy zastąpić szynką parmeńską. Jeśli woda ze spodu nam wyparuje, trzeba ją uzupełnić.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE