Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.98 (183 ocen)

  • 40 min

Wyśmienity lekki gulasz z mięsa z piersi indyka z dodatkiem liści szpinaku i suszonych pomidorów. Podany z ryżem lub kaszą kuskus zadowoli najwybredniejszego smakosza.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi indyka
    10 kawałków pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
    2 duże garści świeżego szpinaku baby
    1 ostra czerwona papryczka
    1 średnia cebula
    1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
    3 łyżki oleju - zalewy od pomidorów
    1 szklanka rosołu
    2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    sól
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy w paseczki. Papryczkę rozcinamy wzdłuż na połowy, pozbawiamy ziarenek i kroimy w paseczki. Szpinak kilkakrotnie płuczemy i osączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę.
  • 2. Mięso kroimy w paseczki i obsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko solimy. Dodajemy cebulę, smażymy razem, aż cebula się zeszkli. Zalewamy całość rosołem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • 3. Do mięsa dodajemy papryczkę, pomidory, szpinak i tymianek, mieszamy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 3/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do mięsa z warzywami i podgrzewamy, mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Jeśli potrzeba, doprawiamy odrobiną soli.
  • 4. Podajemy z oddzielnie ugotowanym ryżem lub kaszą kuskus.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 3 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Suszone pomidory Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować