Wyśmienity lekki gulasz z mięsa z piersi indyka z dodatkiem liści szpinaku i suszonych pomidorów. Podany z ryżem lub kaszą kuskus zadowoli najwybredniejszego smakosza.
40 min
Składniki:
400 g mięsa z piersi indyka
10 kawałków pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
2 duże garści świeżego szpinaku baby
1 ostra czerwona papryczka
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
3 łyżki oleju - zalewy od pomidorów
1 szklanka rosołu
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
sól
Ragout z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory kroimy w paseczki. Papryczkę rozcinamy wzdłuż na połowy, pozbawiamy ziarenek i kroimy w paseczki. Szpinak kilkakrotnie płuczemy i osączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę.
2.Mięso kroimy w paseczki i obsmażamy na rozgrzanym oleju, lekko solimy. Dodajemy cebulę, smażymy razem, aż cebula się zeszkli. Zalewamy całość rosołem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
3.Do mięsa dodajemy papryczkę, pomidory, szpinak i tymianek, mieszamy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 3/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do mięsa z warzywami i podgrzewamy, mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Jeśli potrzeba, doprawiamy odrobiną soli.
4.Podajemy z oddzielnie ugotowanym ryżem lub kaszą kuskus.
Komentarze