Szpinak uwielbiam i mogę go jeść w rożnych kombinacjach, szczególnie świeży. Polecam roladę ze szpinakiem i serem feta. Indyk jest delikatny i dietetyczny.
1 godz. 20 min
Składniki:
70 dkg filetu z indyka
60 dkg szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
5 dkg sera feta
przyprawa do kurczaka
15 dkg boczku wędzonego
masło klarowane
Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka nacinam tak żeby powstał jeden duży płat mięsa. sole, pieprzę, posypuje przyprawą do kurczaka.
2.Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli.Szpinak przekładam na sitko żeby odsączyć go z wody. Układam na filecie na całym płacie zostawiając po jednym centymetrze z każdego boku. układam kawałki sera feta.
3.Zwijam z krótszego boku w roladę. Boczek wcześniej zamroziłam i pokroiłam na cienkie plastry maszyna do chleba. Obłożyłam roladę plastrami boczku. Związałam roladę sznurkiem wtedy lepiej się będzie trzymać. Przesmażyłam ją z każdej strony na maśle na patelni żeby się przyrumieniła, podlałam ją niewielką ilością wody.. Przełożyłam do brytfanny, i piekłam pod przykryciem w piekarniku temp 200 stopni 45 minut. Po wyłączeniu zostawiłam ją na chwilę w piekarniku
Komentarze