Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu, a do tego efektowne. Słony smak fety świetnie komponuje się szpinakowym farszem i delikatnym mięsem indyka.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
2 ząbki czosnku
½ kostki sera feta
2 łyżki masła
500g piersi z indyka
sól, pieprz, papryka ostra, tymianek
olej do smażenia
Roladki z indyka z fetą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz szpinkowy:
Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga bo szybko się przypala). Po 30 sekundach dodajemy umyty i lekko posiekany szpinak, smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta i łączymy ze szpinakiem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mięso:
Pierś z indyka kroimy na 4 płaty, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym i przez niego rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i solą.
Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć ściśle w roladkę.
Zawinięte roladki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia, następnie podlewamy około ½ szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut (czas zależy od wielkości roladek). Opcjonalnie podsmażone roladki możemy zapiec w piekarniku w 180 stopniach C przez 25-20 minut.
Komentarze