Rolada wieprzowo-drobiowa z grzybami leśnymi

  • wyświetlono: 1479 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rolada jest odrobinę pracochłonna lecz efekt końcowy wynagradza trud przygotowania. Każda warstwa doświadcza nasze kubki smakowe o nowe doznanie. Po prostu pycha :)

martyna

Składniki

Warstwa wieprzowa:
700g. schabu bez kości
1 jako
3 łyżki mleka
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka:
soli , pieprzu , chili ,
Warstwa drobiowa:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka:
soli,pieprzu, suszonych pomidorów ( można użyć z młynka lub przyprawy do pomidorów i mozarelli)
Farsz grzybowy:
500g.ugotowanych grzybów leśnych (prawdziwków , podgrzybków , maślaków , opieniek) mogą być mrożone.
1 łyżka czosnku granulowanego
4 ugotowane w całości małe młode marchewki( uprzednio obrane)
Dodatkowo:
150 g. sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda)
Olej do smażenia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego/ blaszki
Folia spożywcza

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rolada wieprzowo-drobiowa z grzybami leśnymi

  • 1. Warstwa wieprzowa: Mięso myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek/tłuszczu , kroimy na mniejsze kawałki.
    Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Dodajemy resztę składników ( jajko , mleko , bułkę tartą oraz przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
    Przekładamy ją na rozwiniętą folię spożywczą , rozwałkowujemy na dość gruby placek.
  • 2. Warstwa drobiowa:Mięso myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek , kroimy na mniejsze kawałki.
    Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Dodajemy resztę składników ( jajko , bułkę tartą oraz przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
    Przekładamy na masę wieprzową , rozsmarowujemy ją po całości.
  • przed zwinięciem3. Farsz grzybowy: Grzyby osuszamy , ( mrożone uprzednio rozmrażamy i myjemy) kroimy drobno.
    Przekładamy na warstwy mięsne , rozsmarowujemy.
    Na początek rolady kładziemy marchewki.
  • obsmażanie rolady4. Za pomocą foli spożywczej boki zawijamy do środka a następnie w rulon.
    Gotową roladę oprószamy mąką z obu stron.
    Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy mięso.
  • przed pieczeniem5. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Naczynie żaroodporne/blaszkę smarujemy masłem , przekładamy mięso , posypujemy je obficie serem.
  • po upieczeniu6. Pieczemy roladę 45 min. w nagrzanym piekarniku do 180st.
    Upieczone mięso kroimy w plastry.
  • 7. Podajemy na ciepło do dania głównego , jako przystawkę lub dodatek do pieczywa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiobiadprzystawka na ciepłodomowa wędlinadodatek do drugiego daniaRolada wieprzowo-drobiowa z grzybami leśnymijesienna roladadomowa rolada mięsna z grzybamiprzystawka z roladyrolada mięsa z grzybami leśnymi i marchewkąrolada ze schabu i piersi z farszem grzybowym zapieczona z serem żółtymrolada mięsna z grzybami leśnymi marchewką i serem żółtympieczona rolada jesiennajesienna przystawkapieczona rolada z mielonego schabu i piersi kurczaka z farszem grzybowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

blanszowana cukinia z lesnymi grzybami

Dodane przez: Bożena Z.

Cukinia z leśnymi grzybami

Polecam gotowana cukinie z grzybami...

Mielone z rozmarynem

Dodane przez: Futka

Kotlety melone wieprzowo - drobiowe z grzybami...

Propozycja na smakowite i puszyste...

bardzo jesienne leśne danie

Dodane przez: Neblina36

Roladki z grzybami leśnymi

Roladki z kurczaka faszerowane...

Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

Dodane przez: rena123

Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

Gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem...

Kaszotto

Dodane przez: agusol

Kaszotto z grzybami leśnymi

Kaszotto to smaczne , sycące i...