Rolada z indyka z leśnymi grzybami

4.51 (180 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zrobiłam na wczorajszy obiad pyszna roladę z fileta z indyka, nafaszerowaną omletem i leśnymi grzybami duszonymi z porem. Wyszło pysznie, roladę można wykorzystać na kilka sposobów min: obiad, przystawkę, cienko pokrojona zalana galantyną lub pokrojona na półmisek z wędlinami. Jeżeli nie lubicie leśnych grzybów zastąpcie je pieczarkami.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg fileta z indyka
    30 dag grzybów leśnych(mrożonych) lub pieczarek
    1 por
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    sok z połowy cytryny
    garść posiekanego koperku
    sól
    biały pieprz
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z indyka z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy i osuszamy, rozcinamy by uzyskać ładny prostokątny płat i rozbijamy.
    Nacieramy solą, pieprzem rozmarynem i sokiem z cytryny.
    Grzyby dusimy przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojony w półplasterki por. Całość przyprawiamy konkretnie do smaku, dusimy około 10 minut. Na końcu dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Jajka rozkłucamy z mlekiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy omlet.
    Usmażony omlet kładziemy na mięso, nakładamy i rozprowadzamy farsz grzybowy, roladę ciasno zwijamy i wiążemy dratwą.
    Tak przygotowana roladę, pieczemy zawiniętą w folię aluminiową około 70 minut w 190 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rolada z indyka- pieczone w rękawie do pieczenia

To może cię zainteresować