Rolada twarogowo-miętowa z nadzieniem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dziś polecam pyszną roladę twarogo-miętową na drożdżach z nadzieniem jagodowym. Tak naprawdę roladę tę można robić z ulubionymi owocami, które akurat macie pod ręką. Spróbujcie :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 360g mąki
    – 180g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 15g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
    – 2 jajka
    – 70ml mleka
    – 60g miękkiego masła
    – 60g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki należy zwiększyć ilość cukru)
    – garść drobno posiekanej mięty
    – szczypta soli
    – 1 żółtko do posmarowania rolady
    Dodatkowo:
    – 400g jagód (lub innych ulubionych owoców)
    – 4 łyżki cukru
    – 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada twarogowo-miętowa z nadzieniem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzać (max 40 stopni), wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać dokładnie i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.
    Jajka ubić z miękkim masłem i cukrem (można ubić mikserem lub rózgą kuchenną). Następnie dodać twaróg, sól i drobno posiekaną miętę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięty rozczyn dodać do masy twarogowej. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
    Jagody dokładnie umyć i osuszyć, dodać cukier i skrobię i wszystko dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i delikatnie rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 1-1,5cm. Jagody wyłożyć na ciasto i wyrównać, następnie zawinąć w roladę. Gotową roladę ostrożnie przenieść na matę silikonową lub papier do pieczenia i ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie roladę posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienia.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować