Rolada twarogowo-miętowa z nadzieniem jagodowym

  • wyświetlono: 104 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś polecam pyszną roladę twarogo-miętową na drożdżach z nadzieniem jagodowym. Tak naprawdę roladę tę można robić z ulubionymi owocami, które akurat macie pod ręką. Spróbujcie :)

Armine Asatryan
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

– 360g mąki
– 180g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 15g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
– 2 jajka
– 70ml mleka
– 60g miękkiego masła
– 60g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki należy zwiększyć ilość cukru)
– garść drobno posiekanej mięty
– szczypta soli
– 1 żółtko do posmarowania rolady
Dodatkowo:
– 400g jagód (lub innych ulubionych owoców)
– 4 łyżki cukru
– 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada twarogowo-miętowa z nadzieniem jagodowym

  • 1. Mleko delikatnie podgrzać (max 40 stopni), wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać dokładnie i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.
    Jajka ubić z miękkim masłem i cukrem (można ubić mikserem lub rózgą kuchenną). Następnie dodać twaróg, sól i drobno posiekaną miętę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięty rozczyn dodać do masy twarogowej. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
    Jagody dokładnie umyć i osuszyć, dodać cukier i skrobię i wszystko dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i delikatnie rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 1-1,5cm. Jagody wyłożyć na ciasto i wyrównać, następnie zawinąć w roladę. Gotową roladę ostrożnie przenieść na matę silikonową lub papier do pieczenia i ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie roladę posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienia.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkoroladaciasto drożdżowedla dzieciwypiekiciasto z jagodamirolada z jagodamirolada drożdżowaciasto twarogowe

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada jagodowo malinowa

Dodane przez: mysza75

Rolada jagodowo malinowa

Nikt jej się nie oprze. Słodka,...

Miętowy sernik z pianką

Dodane przez: mysza75

Miętowy sernik z pianką

Sernik mocno miętowy ze świeżą...

Jagodzianki twarogowe z kruszonką

Dodane przez: a_sad07

Jagodzianki twarogowe z kruszonką

Sezonowy wypiek z delikatnego ciasta...

Na jagody

Dodane przez: weronka6

Ciasto z musem jagodowym

To ciasto jest sezonowe, ma intensywny...

image-07rpocm

Dodane przez: Teodorka

Ciasto z masą miętową

Ten przepis dostałam od sąsiadki....

Babka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Babka twarogowa z żurawiną

Prosta i szybka babka twarogowa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE