Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii

  • wyświetlono: 1317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 2

Wspaniałe puszyste i słodko pachnące drożdżowe ciasto formowane na kształt warkocza nadziewane serem, pieczone w formie keksowej, idealne na ponure i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków. Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić składniki bo znika w mgnieniu oka.

IMG_20180423_133914
  • 12 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Ciasto na jedną sztukę:
30 dag mąki pszennej typ 500
¾ szklanki mleka 3,2%
7 g suszonych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 żółtka
1 cukier z prawdziwą wanilią
Szczypta soli

Nadzienie:
20 dag tłustego twarogu w kostce
1 pełna łyżka śmietany 18%
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka budyniu śmietankowego

Lukier do polania
Skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i cukrem z wanilią, szczyptą soli, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, mleko podgrzać aby było lekko ciepłe, wlać do mąki, dodać żółtka i wyrobić energicznie gładkie ciasto, pod koniec wlać płynne masło i ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką, ciasto musi podwoić objętość.

    W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie:
    Twaróg umieścić w misce, rozetrzeć widelcem ze śmietaną, żółtkami cukrem pudrem i łyżką miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę waniliową, łyżeczkę budyniu i ponownie wymieszać.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć jak roladę.
    Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem o długości ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 25 -30 minut w temp 175*c.
    Upieczoną i zimną drożdżówkę, polukrować i posypać skórką kandyzowaną z pomarańczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaCiastotwarógna słodkociasto drożdżoweser białydrożdżówkajesieńdla gościPoczęstunekDrożdżowe z seremrolada drożdżowawypieki na słodkowaniliia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Serowa krówka

Dodane przez: Jaga85

Ciasto krówka z serem

Wariacji i smaków ciasta krówki...

image-046vvgk

Dodane przez: kasia5

Ciasto z miodowo-orzechowa nutą

Upieklam na urodziny dla mojego...

Orzechowe z nutą mięty

Dodane przez: Milena127

Ciasto orzechowe z nutą mięty

Delikatne połączenie masy z orzechów...

sernik z czekoladowym ciastem

Dodane przez: Holga96

Sernik z cytrynową nutą na czekoladowym cieście

Masa serowa jest z tych ciężkich,...

Waniliowe z żurawiną

Dodane przez: jlatuszek

Ciasto z wanilią i świeżą żurawiną

Miękkie, puszyste, waniliowe z...

Galette z morelami, serem i nutą imbiru

Dodane przez: Ewelina Marcin

Galette z morelami, serem i nutą imbiru

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących...