Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii

5 (143 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe puszyste i słodko pachnące drożdżowe ciasto formowane na kształt warkocza nadziewane serem, pieczone w formie keksowej, idealne na ponure i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków. Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić składniki bo znika w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na jedną sztukę:
    30 dag mąki pszennej typ 500
    ¾ szklanki mleka 3,2%
    7 g suszonych drożdży
    3 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    2 żółtka
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    20 dag tłustego twarogu w kostce
    1 pełna łyżka śmietany 18%
    2 żółtka
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka miękkiego masła
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    1 łyżka otartej skórki cytrynowej
    1 łyżeczka budyniu śmietankowego

    Lukier do polania
    Skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i cukrem z wanilią, szczyptą soli, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, mleko podgrzać aby było lekko ciepłe, wlać do mąki, dodać żółtka i wyrobić energicznie gładkie ciasto, pod koniec wlać płynne masło i ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką, ciasto musi podwoić objętość.

    W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie:
    Twaróg umieścić w misce, rozetrzeć widelcem ze śmietaną, żółtkami cukrem pudrem i łyżką miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę waniliową, łyżeczkę budyniu i ponownie wymieszać.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć jak roladę.
    Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem o długości ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 25 -30 minut w temp 175*c.
    Upieczoną i zimną drożdżówkę, polukrować i posypać skórką kandyzowaną z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować