Miętowa rolada z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatna rolada, z nutką mięty, puszystą masą i truskawkami.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    cukier waniliowy
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki oleju
    Masa:
    1 opakowanie Śnieżki
    1 galaretka agrestowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1 szkl. wody gotowanij
    1 łyżka wody zimnej
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    30 dag. truskawek
    tarta czekolada do dekoracji
    3/4 szkl. mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Ciastka

Miętowa rolada z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miętowa rolada z truskawkami 1. Robię ciasto. Białka ubijam,dodaje cukier waniliowy i cukier. Dalej ubijając dodaje olej. Na koniec dodaje mąką i miętę, delikatnie mieszam.Piekę w piekarniku 15 minut w temp. 180 stopni.
  • Miętowa rolada z truskawkami 2. Wyjmuję blat na ściereczkę, zdejmuję papier i zwijam ze ściereczką na roladę. Odstawiam niech wystygnie.
  • Miętowa rolada z truskawkami 3. Robię masę. Żelatynę zalewam łyżką wody, po 5 minutach dodaje gorącą wodę ,galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam by wystygła. Ubijam Śnieżkę z 3/4 szklanki mleka, dodaję tężejącą galaretkę, ubijam.
  • Miętowa rolada z truskawkami 4. Rozwijam roladę, smaruję 3/4 masy,układam umyte,obrane z szypułek i pokrojone truskawki. Zwijam roladę.
  • Miętowa rolada z truskawkami 5. Roladę smaruję pozostałym kremem. Dekoruję tartą czekoladą.Podaję schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować