Rolada sylwestrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, następnie partiami dodajemy cukier. Do tak ubitych białek cienką strużką wlewamy wrzącą wodę i jeszcze chwilę ubijamy (piana zwiększy swoją objętość i będzie bardzo sztywna). Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy partiami obie mąki i delikatnie mieszamy silikonową łopatką. Ciasto wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C na złoty kolor. Upieczony biszkopt wykładamy na ręczniki kuchenne obficie posypane cukrem pudrem i zwijamy roladę.
Krem: masło o temperaturze pokojowej miksujemy do białości. Następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy zagęszczone mleko i aromat. Miksujemy do uzyskania gęstego, lśniącego kremu. Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem (część pozostawiamy do dekoracji), kładziemy paski galaretki, zwijamy roladę. Pozostały krem wkładamy do worka cukierniczego z tylką do róż i formujemy róże którymi ozdabiamy roladę.
Komentarze