Rolada sylwestrowa

5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biszkoptowa rolada z pysznym kremem na zagęszczonym mleku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    szklanka mąki pszennej typ 405+2 łyżki skrobi kukurydzianej
    szklanka cukru zwykłego
    szczypta soli
    4 łyżki wrzącej wody
    Krem:
    200 g masła
    250 ml słoiczek domowego zagęszczonego mleka
    esencja waniliowa 1 łyżeczka
    galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 1 szklance wody, wylać na płaski talerz, pozostawić do zakrzepnięcia)
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada sylwestrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, następnie partiami dodajemy cukier. Do tak ubitych białek cienką strużką wlewamy wrzącą wodę i jeszcze chwilę ubijamy (piana zwiększy swoją objętość i będzie bardzo sztywna). Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy partiami obie mąki i delikatnie mieszamy silikonową łopatką. Ciasto wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C na złoty kolor. Upieczony biszkopt wykładamy na ręczniki kuchenne obficie posypane cukrem pudrem i zwijamy roladę.
    Krem: masło o temperaturze pokojowej miksujemy do białości. Następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy zagęszczone mleko i aromat. Miksujemy do uzyskania gęstego, lśniącego kremu. Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem (część pozostawiamy do dekoracji), kładziemy paski galaretki, zwijamy roladę. Pozostały krem wkładamy do worka cukierniczego z tylką do róż i formujemy róże którymi ozdabiamy roladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować