Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2.Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą.
3.Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm.
Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł.
Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4.Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą.
Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach.
Porady
Jako dodatek do rolady polecam opiekane ziemniaki i karmelizowaną marchewkę.
Komentarze