Zupa marchewkowa z fetą i pestkami dyni

4.5 (161 ocen)

Zapraszam na najlepszą zupę krem jaką jadłam. Danie, gdzie słodycz marchewki przeplata się ze słonym smakiem sera feta, a całości dopełnia chrupkość pestek dyni. PYCHA! :)

Składniki:


  • -0,5kg marchwi
    -1 litr bulionu
    -cebula
    -3 ząbki czosnku
    -1/2 łyżeczki kminu
    -pieprz, sól
    -2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
    -pestki dyni
    -ser feta
    -łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchewkowa z fetą i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim.
    Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią, dodajemy do bulionu.
    Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy, aż będzie miękka.
    Doprawiamy solą, pieprzem i kminem.

    Wyjmujemy listki i ziele. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy ze śmietaną, następnie wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia

    Wszystko blendujemy i ewentualnie doprawiamy, w razie potrzeby.
    Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą i pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować