Zapraszam na najlepszą zupę krem jaką jadłam. Danie, gdzie słodycz marchewki przeplata się ze słonym smakiem sera feta, a całości dopełnia chrupkość pestek dyni. PYCHA! :)
Zupa marchewkowa z fetą i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim.
Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią, dodajemy do bulionu.
Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy, aż będzie miękka.
Doprawiamy solą, pieprzem i kminem.
Wyjmujemy listki i ziele. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy ze śmietaną, następnie wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia
Wszystko blendujemy i ewentualnie doprawiamy, w razie potrzeby.
Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą i pestkami dyni.
Komentarze