Ciasto Aniołek

4.5 (166 ocen)

Ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. Ponadto niesamowity jest efekt. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Blacha 25cm x 30cm

Składniki:

  • Kruche blaty:
    -0,5kg mąki pszennej
    -0,5 szklanki cukru
    -2 jajka
    -0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
    -125g margaryny- rozpuścić i wystudzić
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    -0,5 łyżeczki amoniaku
    -cukier waniliowy
    Masa:
    -3 szklanki mleka
    -szklanka gęstej śmietany 18%
    -3 jajka
    -szklanka cukru
    -2 cukry waniliowe
    -250g margaryny
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    -wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche blaty:
    Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach.
    Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów, bo wtedy nici z efektu białego i puszystego ciasta ;)
    Oczywiście blaty pieczemy jeden po drugim i studzimy.
  • 2.
    Masa:

    Mleko umieszczamy w garnuszku razem z cukrem, cukrem waniliowym i posiekaną margaryną. Doprowadzamy do wrzenia.
    Śmietanę mieszamy z mąką i jajkami. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy mieszaninę.
    Wszystko mieszamy, aż powstanie nam gęsty budyń.
    Zestawiamy z gazu na 5-7 minut.
  • 3.
    Po tym czasie przekładamy nasze blaty masą. Lekko dociskamy.
    Wierzch smarujemy masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Potem przechowujemy w lodówce.
    Smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (226 ocen)

aniołek

To może cię zainteresować