Ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. Ponadto niesamowity jest efekt. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Blacha 25cm x 30cm
Ciasto aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kruche blaty:
Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach.
Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów, bo wtedy nici z efektu białego i puszystego ciasta ;)
Oczywiście blaty pieczemy jeden po drugim i studzimy.
2.
Masa:
Mleko umieszczamy w garnuszku razem z cukrem, cukrem waniliowym i posiekaną margaryną. Doprowadzamy do wrzenia.
Śmietanę mieszamy z mąką i jajkami. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy mieszaninę.
Wszystko mieszamy, aż powstanie nam gęsty budyń.
Zestawiamy z gazu na 5-7 minut.
3.
Po tym czasie przekładamy nasze blaty masą. Lekko dociskamy.
Wierzch smarujemy masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Potem przechowujemy w lodówce.
Smacznego! ;)
Komentarze