Żeberka duszone w sosie miodowo-musztardowym

  • wyświetlono: 536 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Najwięcej fanów mają żeberka pieczone w piekarniku. Polecam spróbować duszonych - są bardziej miękkie i delikatniejsze niż w wersji pieczonej:). U mnie w lekkim i delikatnym sosie miodowo-musztardowym.

monika016
  • 3 porcje
  • 120min

Składniki

1 kg żeberek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka miodu
2 czubate łyżki musztardy
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
olej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka duszone w sosie miodowo-musztardowym

  • 1. Żeberka kroimy na kawałki (co 2-3 kości). Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do mocnego zarumienienia. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy miód, musztardę i majeranek. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając.
  • 2. Po upływie 1,5 godziny próbujemy sos i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i przyprawami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulażeberkapiwo
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0y16fwd

Dodane przez: KuchareczkaDorota

Pieczone żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Soczyste a zarazem chrupiące żeberka...

Duszone żeberka z czosnkiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Duszone żeberka w sosie czosnkowym

Pyszne żeberka na obiad:)

Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym

Dodane przez: Jaga85

Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym

Do sosu można dodatkowo wkroić...

Miodowo-musztardowe żeberka

Dodane przez: Bilcia

Miodowo-musztardowe żeberka

Pyszne, soczyste żeberka marynowane...

Duszony schab w sosie musztardowym

Dodane przez: StaryZeszyt

Duszony schab w sosie musztardowym

Aksamitny sos z musztardy francuskiej...

Żeberka duszone w kapuście

Dodane przez: Gosia123

Żeberka duszone w kapuście

Bardzo lubimy takie żeberka w kapuście....