Rolada makowa z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki i mak przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
2.Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostaw do ostygnięcia.
3.Budyń ugotuj w 400 ml mleka, mleko wcześniej posłodź. Taflę ugotowanego budyniu przykryj kawałkiem folii spożywczej, zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha. Zostaw do ostygnięcia.
4.Porzeczki włóż do garnuszka i podgrzewaj, można je delikatnie rozgnieść widelcem by szybciej puściły sok. Pogotuj je aż się rozpadną, tak do ok. 7-8 minut. Przetrzyj przez sitko i dobrze schłodź, można je na chwilę wstawić do lodówki, wówczas zrobią się bardziej gęste.
5.Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięcia.
6.Do misy miksera przełóż miękkie masło, ubij na puch. Porcjami i ciągle ubijając dodawaj budyń i białą czekoladę. Na koniec dodaj mus porzeczkowy. Krem schłodź trochę w lodówce.
7.Ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj po całości kremem i posyp potartą ciemną czekoladą. Zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
8.Na polewę: w kąpieli wodnej rozpuść ciemną i białą czekoladę z olejem. Posmaruj wierzch rolady i ponownie odstaw by polewa zastygła.
Komentarze