Rolada makowa z kremem porzeczkowym

0 (0 ocen)

Puszysty biszkopt a w nim delikatny, lekki krem porzeczkowy. Ciasto podajemy schłodzone, wtedy też dobrze się kroi.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka, osobno białka i żółtka
    1/2 szkl. cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki suchego maku

    Krem:
    1 budyń śmietankowy
    400 ml mleka
    200 g masła
    100 g białej czekolady
    2 garście czerwonej porzeczki
    2-3 łyżki cukru pudru
    5 kostek gorzkiej czekolady

    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    30 g białej czekolady
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada makowa z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczony biszkopt 1. Ciasto: Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki i mak przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
  • 2. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 3. Budyń ugotuj w 400 ml mleka, mleko wcześniej posłodź. Taflę ugotowanego budyniu przykryj kawałkiem folii spożywczej, zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha. Zostaw do ostygnięcia.
  • Porzeczki 4. Porzeczki włóż do garnuszka i podgrzewaj, można je delikatnie rozgnieść widelcem by szybciej puściły sok. Pogotuj je aż się rozpadną, tak do ok. 7-8 minut. Przetrzyj przez sitko i dobrze schłodź, można je na chwilę wstawić do lodówki, wówczas zrobią się bardziej gęste.
  • 5. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięcia.
  • Gotowy krem porzeczkowy 6. Do misy miksera przełóż miękkie masło, ubij na puch. Porcjami i ciągle ubijając dodawaj budyń i białą czekoladę. Na koniec dodaj mus porzeczkowy. Krem schłodź trochę w lodówce.
  • Rolada posmarowana kremem 7. Ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj po całości kremem i posyp potartą ciemną czekoladą. Zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
  • Rolada polana polewą 8. Na polewę: w kąpieli wodnej rozpuść ciemną i białą czekoladę z olejem. Posmaruj wierzch rolady i ponownie odstaw by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować