Wyjątkowa rolada z kruchego ciasta, idealna na świąteczny stół.zapraszam na mojego bloga: www.szuszugotuje.blog.onet.pl, tam znajdziecie więcej inspiracji
1.Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Mak opłukać na sitku, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach. Następnie należy go odsączyć starannie na gęstym sitku. Masło topimy w rondlu, wykładamy odcedzony mak, dodajemy cukier, opłukane rodzynki, skórkę z pomarańczy i olejek migdałowy. Smażymy mieszając 10-15 minut. Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na cieście które następnie zwijamy w rulon. Tak przygotowane przekładamy do formy sklejeniem do dołu, wierzch smarujemy rozmąconym jajem . Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180ºC.
Komentarze