Rolada makowa

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyjątkowa rolada z kruchego ciasta, idealna na świąteczny stół.zapraszam na mojego bloga: www.szuszugotuje.blog.onet.pl, tam znajdziecie więcej inspiracji

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    5 szklanek mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    4-6 łyżek śmietany 18%

    Masa makowa:
    250 g maku
    50 g masła
    150 g cukru
    łyżka rodzynek
    łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
    olejek migdałowy - 1 łyżeczka
    3 białka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
    Mak opłukać na sitku, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach. Następnie należy go odsączyć starannie na gęstym sitku. Masło topimy w rondlu, wykładamy odcedzony mak, dodajemy cukier, opłukane rodzynki, skórkę z pomarańczy i olejek migdałowy. Smażymy mieszając 10-15 minut. Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Studzimy.

    Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na cieście które następnie zwijamy w rulon. Tak przygotowane przekładamy do formy sklejeniem do dołu, wierzch smarujemy rozmąconym jajem . Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować