Bardzo lubimy fasolkę szparagową i często wykorzystuję ją jako nadzienie np.do rolady lub roladek. W sezonie warto wykorzystać świeżą.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
200 g żółtej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
pół papryki zielonej i czerwonej
180 g mozarelli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Rolada drobiowa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozbij przez folię, przypraw solą, pieprzem i rozciśniętym przez praskę czosnkiem. Fasolkę ugotuj na pół miękko w lekko osolonej wodzie, osącz. Papryki pozbaw gnazd nasiennych i pokrój w paski. Filety rozłóż tak, aby nachodziły na siebie i tworzyły duży płat. Na nim rozłóż obok siebie osączoną fasolkę, paski papryki i mozarellę, pokrojoną w słupki. Zroluj w roladę za pomocą papieru do pieczenia ( w razie konieczności zepnij wykałaczkami).
2.Na patelni rozgrzej olej i podsmaż roladę z obu stron. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i polej tłuszczem z patelni. Piecz pod przykryciem ok.50 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj, by mięso się zrumieniło. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze