Święta to czas tzw. "obżarstwa" dlatego w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia warto zjeść coś lekkiego, ale zarazem świątecznego. Ja proponuję sałatkę.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- sałata „Lollo Rossa”: 100 gramów
- rukola: 50 gramów
- pomarańcza duża: 2 sztuki
- winogrona czerwone: 20 sztuk
- suszone śliwki: 10 sztuk
- filety z piersi kurczaka: 300 gramów
- Oliwa z oliwek extra virgin: 2 łyżki
- ocet winny: 1 łyżka
- musztarda Dijon: 3 łyżeczki
- Przyprawa do kurczaka Knorr: 2 łyżki
- czosnek w ząbkach: 1 ząbek
- ostra paryka mielona: 1 łyżeczka
- sól , pieprz: 2 szczypty
Bożonarodzeniowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. W naczyniu z pokrywką wymieszać przyprawę do kurczaka (2 łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę ( 1 łyżeczkę), sól i pieprz. Do przypraw wrzucić mięso, zamknąć pojemnik i potrząsnąć energicznie kilka razy, aby przyprawy przylgnęły do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej mięso.
2. Pomarańcza obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Suszone śliwki przekroić na pół.
3. Sałaty umyć i przełożyć do miski. Z oliwy z oliwek, musztardy dijon, octu winnego, soli i pieprzu przygotować dressing. Polać nim sałatę na chwilę przed podaniem.
4. Na talerzu ułożyć sałaty, następnie kurczaka, pomarańcza, winogrona i suszone śliwki.
Komentarze