Rogaliki pomarańczowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem na bazie jasnego cukru muscovado, mielonego cynamonu i skórki pomarańczowej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • proporcje na około 16-20 rogalików

    500 g mąki
    30 g drożdży
    300 ml letniej wody lub mleka
    łyżeczka soli
    2 łyżki cukru

    nadzienie:
    150 g masła rozpuszczonego masła
    szklanka jasnego cukru muscovado
    3 łyżeczki mielonego cynamonu
    skórka otarta z pomarańczy

    roztopione masło do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki pomarańczowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże dodajemy cukier. Wlewamy letnią wodę, rozpuszczamy w niej drożdże. Rozczyn oprószamy mąką i solą. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na rozczynie powinny pojawić się pęknięcia.

    Zagniatamy ciasto, aż stanie si gładkie i będzie odstawać od ręki. Formujemy z ciasta kulę oprószamy mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 15-30 minut.

    Ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką. Każdą część ciasta wałkujemy do uzyskania okrągłego placka.

    Każde ciasto obficie smarujemy masłem, a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

    Każde koło dzielimy radełkiem na 8 -10 trójkątów i zwijamy rogalki. Rogaliki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte rogalki smarujemy masłem.

    Pieczemy w 200 stopniach C około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować