Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe

4.49 (179 ocen)

Kruche, maślane z wyraźnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Przywołują na myśl świąteczną atmosferę. Jeśli znudziły Wam się pierniczki, albo po prostu ich nie lubicie, te ciasteczka są dla Was.

Składniki:

  • 180 g masła
    150 g cukru pudru
    350 g mąki pszennej
    1 jajko
    3 łyżki soku z pomarańczy
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    2 płaskie łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
    szczypta soli

    100g mlecznej czekolady
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
    Po schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka nie rosną). Przed pieczeniem można dodatkowo je schłodzić przez 15 minut.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia.

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Wystudzone ciasteczka maczać w niej aby utworzyć czekoladowy brzeg. Pozostawić na kratce do stwardnienia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować