Rogaliki cynamonowe

4.49 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

takie rogaliki są bardzo smakowite

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 70 dag mąki pszennej
    10 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    250 gram masła
    4 żółtka
    200 gram kwaśnej śmietany 18 %
    2 łyżeczki cynamonu
    1 słoik powideł śliwkowych
    cukier puder i cynamon do posypania wierzchu
    mąka do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Rogaliki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do małej miski.
    Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
    Dokładnie razem wymieszać.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Masło roztopić i przestudzić.
    Mąkę przesiać do miski.
    Dodać cynamon i przemieszać.
    Dodać resztę cukru i śmietany oraz masło, żółtka i wyrośnięty rozczyn.
    Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części.
    Każdą część rozwałkować, formując kształt koła, na posypanej mąką stolnicy.
    Pokroić na 8 trójkątów.
    Na górze każdego trójkąta nałożyć porcję powideł śliwkowych.
    Zawinąć do środka, formując rogalika.
    Tak przygotowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 30 minut w 180 st C - do zarumienienia.
    Po upieczeniu ostudzić.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować