Rogaliki półfrancuskie.

5 (172 ocen)

Pyszne ,idealne rogaliki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka śmietany 12 %
    3 żółtka
    5 dag drożdży
    szczypta soli
    szczypta imbiru
    1 łyżka cukru
    25 dag masła lub margaryny
    Dodatkowo:
    dowolna twarda marmolada
    mąka do podsypania
    cukier puder do oprószenia
    białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Rogaliki półfrancuskie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i łyżką cukru.Do mąki dodać roztarte drożdże i pozostałe składniki , zagnieść ciasto.Uformować kulę i włożyć na 3-4 godziny do lodówki.
  • 2. Ciasto wałkować,wycinać koła,można to zrobić za pomocą małego talerzyka.Każde koło dzielimy na trójkąty,nakładamy marmolady i zwijamy formując rogaliki.
  • Upieczone rogaliki. 3. Rogaliki nakładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy białkiem.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 4. Upieczone rogaliki posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować