Rogaliki półfrancuskie

  • wyświetlono: 1052 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Proste w wykonaniu, ciasto ma podwójne zastosowanie - bez dodatku cukru i z odpowiednim nadzieniem świetne nadaje się na paszteciki.

MarzenaM
  • 90min

Składniki

Ciasto:
0,7 kg mąki
0,5 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 kostka margaryny
2 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
cukier puder do posypania

Nadzienie na 36 rogalików:
2 kostki twarogu
1 jajko
3 łyżki cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki półfrancuskie

  • 1. Ciasto:
    Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Do miski wsypać 0,5 kg mąki, dodać sól 2 łyżki cukru i 2 całe jajka. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 1 łyżką cukru. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto dolewając rozpuszczoną margarynę. Dosypywać stopniowo pozostałą mąkę aż ciasto będzie odchodzić od ręki a naciśnięte palcem będzie "wracać". Następnie wkładamy ciasto na pół godziny do zimnej wody (bez woreczka). Ciasto powinno wypłynąć i może trochę popękać. Miskę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto i ponownie wyrabiamy dodając mąkę aż uzyskamy konsystencję jak przed włożeniem do wody. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkować dość cienko nadając kształt koła. Następnie dzielimy na 12 części. W najszerszym końcu kładziemy nadzienie i zawijamy do środka nadając kształt rogalika. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia (15 - 20 minut). Posypujemy cukrem pudrem.
  • 2. Nadzienie:
    Rozdrabniamy 2 kostki twarogu, wbijamy całe jajko i mieszamy z 2 łyżkami cukru. Można nadziewać dowolnie powidłami lub kawałkami jabłka.

Porady

Najlepiej smakują ciepłe. Jeśli nie dodamy cukru a farsz zamienimy na kapustę z grzybami mamy pyszne paszteciki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycierogalikimało słodkie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Dodane przez: Kuchnia Marty

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Półfrancuskie rogaliki na słodko...

Rogaliki półfrancuskie z serowym nadzieniem

Dodane przez: 2milutka

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym

Puszyste ładnie listkujące się...

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Dodane przez: magdzia44448

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ

Nie tylko dzieci je pokochają!...

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego.

Dodane przez: Joanna Kryla

Makowe rogaliki z ciasta półfrancuskiego

Pyszne rogale pachnące świętami....

rogaliki

Dodane przez: aga_ata

Rogaliki

Pyszne i proste w wykonaniu drożdżowe...

gotowe rogale

Dodane przez: ankad24

Rogaliki

Rogaliki, które smakują każdemu....