PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rogaliki Półfrancuskie Drożdżowe z Marmoladąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/70/4dc2f8c988107fcb0371729d1d8ad73688608215.jpeg19202880http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogaliki-polfrancuskie-drozdzowe-z-marmolada
Z drożdży, cukru, 150g mąki i niecałej szklanki ciepłego mleka zarobić rozczyn. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana :). Gdy wyrośnie, wyłożyć do pozostałej mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na formę koła, nałożyć na środek 200g miękkiego masła, rozsmarować nożem tak, aby można było ciasto złożyć w formę koperty jak na ciasto francuskie.
Założyć ciasto w kopertę, wałkować na prostokąt, obracając ciasto o 90 stopni.
Gotowe ciasto rozwałkować na koło, wykroić małe trójkąty, na które układamy marmoladę i formujemy rogaliki. Gotowe rogale smarujemy białkiem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.
PPWS_10-2013
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze