Rogaliki listkowe z ziarnami

5 (154 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne, miękkie, rogaliki z listkującym się ciastem. Podzielone na części i rozwałkowane placki drożdżowe kładzie się jedne na drugim smarując każdy z osobna masłem. Powstałą wieżyczkę rozwałkujemy podsypując pod spodem mieszanką różnorodnych ziaren które wbijają się tworząc jednocześnie nadzienie i otoczkę rogalików

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    150 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    2 żółtka
    300 g mąki pszennej

    dodatkowo:
    50 g miękkiego masła

    2 łyżki siemienia lnianego
    3 łyżki sezamu
    2 łyżki ziaren słonecznika
    1 łyżeczka czarnuszki
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki listkowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki listkowe z ziarnami 1. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier i sól, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. dodać żółtka i mąkę, wyrobić ciasto (będzie lekko klejące). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm. Każdy grubo posmarować miękkim masłem i przykryć kolejnym blatem. Ostatni placek nie smarować po wierzchu.
    Na deskę wysypać mieszankę nasion siemienia lnianego, sezamu, ziaren słonecznika i czarnuszki. Na środku ułożyć ciasto, całość rozwałkować na koło o średnicy ok. 39-40 cm. Nożem do pizzy pokroić na 16 trójkątów, zawinąć, zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia, odstawić na ok. pół godziny.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować