Pyszne malutkie bułeczki nadziane z wierzchu ziarnami, lekko chrupiące i mięciutkie w środku. Idealne z masełkiem lub konfiturą. Uwielbiam domowe pieczywo.
Bułeczki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy do miski, mleko z masłem lekko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do miski, dodajemy suche składniki. Wyrabiamy delikatne ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na ok 50 minut.
2.Po upływie czasu ciasto zagniatamy, urywamy kawałki i formujemy bułeczki ok 16 kulek. Przekładamy na blaszkę od piekarnika, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy dowolnie ziarnami.
3.Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 18 minut.
Komentarze