Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną są mega kruche, maślane i delikatne. Polecam wypróbowanie przepisu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
    pół szklanki cukru,
    2 jajka,
    1 kostka masła roztopionego,
    5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
    20 g drożdży,
    marmolada różana.
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki Marmolady

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę ( możemy zrobić to na noc).
    Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy pół łyżeczki marmolady różanej i zwijamy ruloniki tworząc rogaliki.

    Rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach do zrumienienia.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy użyć dowolnej marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować