Rogaliki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Ser ucieramy z żółtkami,cukrem i cukrem waniliowym.
2.Ciasto dzielimy na 5-6 części ,wałkujemy tak aby powstał okrągły placek,dzielimy na trójkąty.Na brzeg każdego trójkąta nakładamy masę serową i zwijamy rogaliki,zaczynając od szerszej części.Pozostawiamy do wyrośnięcia .Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Komentarze