Rogaliki drożdżowe z serem

4.5 (201 ocen)

Rogaliki są bardzo pulchne i smaczne,szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • Ciasto:

    0,5 kilograma mąki pszennej

    0,5 szklanki ciepłego mleka

    50 gram drożdży

    2 jajka

    4 łyżki cukru

    0,5 kostki margaryny

    Farsz:

    1 kilogram sera białego

    3 żółtka

    3/4 szklanki cukru

    cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Rogaliki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Ser ucieramy z żółtkami,cukrem i cukrem waniliowym.
  • 2. Ciasto dzielimy na 5-6 części ,wałkujemy tak aby powstał okrągły placek,dzielimy na trójkąty.Na brzeg każdego trójkąta nakładamy masę serową i zwijamy rogaliki,zaczynając od szerszej części.Pozostawiamy do wyrośnięcia .Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować