Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

A może macie ochotę na cudowne pachnące rogale drożdżowe swojskie ? Pracy nie wiele, wystarczą chęci i czas na przygotowanie, a zapach pieczących się rogali rozchodzi się po całym domu. Aż nie sposób im się oprzeć. Powiem wam, że pokochałam pieczenie bułeczek czy jak dziś rogali drożdżowych swojskich. Chyba zacznę piec takie cuda na zamówienie. Co wy na to sprawdziłabym się ?

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych,

    0,5 szklanki mleka razem z ciepłą wodą,

    3,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),

    5 łyżek cukru,

    1 kacze jajko lub 1 duże kurze albo 2 małe kurze,

    35 g masła prawdziwego,

    2 łyżki z górką śmietany 18 %.



    dodatkowo :

    1 słoik powideł śliwkowych 300 g lub ulubionego gęstego dżemu,

    1 żółtko kacze lub kurze,

    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogale 1. Na początek przygotować rozczyn drożdżowy, do dużego kubka rozkruszyć drożdże świeże, wsypać łyżeczkę mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru wlać pół szklanki mleka razem z ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego. Jeżeli drożdże będą suszone to wsypać je od razu do mąki i w mące rozrobić z mlekiem.
  • rogale 2. Jak już rozczyn drożdżowy ładnie urósł do miski wsypać mąkę wbić całe jajko kacze lub kurze, wsypać cukier oraz wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiać ręką lub za pomocą robota kuchennego, w trakcie wyrabiania dodać śmietanę i nadal wyrabiać do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Następnie roztopić masło i letnie prawie chłodne wlać do wyrobionego ciasta, wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło.
  • rogale 3. Na stolnicę wysypać mąkę, przełożyć wyrobione ciasto drożdżowe oprószyć mąką wierzch ciasta i całe rozwałkować w jedno duże koło ( ciasto rozwałkowane powinno mieć grubość około pół centymetra ). Jak już mamy rozwałkowane całe ciasto radełkiem pokroić w trójkąty. Każdy z wykrojonych trójkątów jeszcze rozwałkować na szerszą część trójkąta nałożyć solidną łyżeczkę powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu i zwijać ku cienkiej części trójkąta formując rogalika.
  • rogale 4. Przygotowane uformowane rogaliki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. A w międzyczasie przygotować żółtko z mlekiem a mianowicie wymieszać żółtko z mlekiem posmarować przygotowane rogaliki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • rogale 5. Gdy rogaliki pięknie podrosły podwajając swoją objętość. Wstawić wyrośnięte do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • rogale 6. Upieczone rogaliki wyszły tak miękkie i delikatne aż rozpływały się w ustach. Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk rogali. Jeżeli ktoś chce mniejsze rogaliki to ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dwa małe kółka wtedy będziemy mieli więcej rogalików lecz mniejszych. Polecam serdecznie takie rogale świetnie nadają się do zimnego mleka jak również do gorącego kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować